Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa.
PODPROGRAM 2019 – efekty.
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Poświętnem z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki - Białystok realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym). - Pomoc żywnościowa trafiła do 493 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego.
- Wydano osobom potrzebującym:
- 39,98804 ton żywności;
- 2363 paczki żywnościowe;
- 0 posiłków; - W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej – 2 spotkania dla 32 uczestników
• żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 16 uczestników
• kulinarne - 1 spotkanie dla 16 uczestników
• niemarnowania żywności – 2 spotkania dla 32 uczestników.